Спорът между диетолози, треньори и запалени билдъри, относно допълнителния прием на протеин под формата на хранителни добавки продължава от години. Докато едната страна в дискусията се кълне в резултатите, постигнати с протеини за мускули, то нейните опоненти смятат, че това е не само ненужно, но и доста скъпо и дори опасно в дългосрочен план.

Кога трябва да се приема протеин за качествен мускулен растеж?

Белтъчините са основен градивен компонент на мускулните (а и на всички останали) клетки в човешкото тяло. Това, само по себе си е предпоставка за тяхната ефективност при покачване на мускулната маса, но приемът на протеинов суплемент не бива да бъде самоцел, а внимателно изградена стратегия за успех.

Протеиновите добавки са напълно излишни при липса на интензивно натоварване на мускулите, като същото е валидно в противоположната ситуация – блъскането в залата няма да даде нужните резултати без наличие на достатъчно белтък и то приет в подходящото време и в правилната доза.

На въпроса кога да ги приемаме има редица отговори, в зависимост от желаните резултати, но общовалидното правило е – преди и непосредствено след тренировка. Разбира се, има значение какъв протеин приемате. Бързите протеини са отлични за следтренировъчно хранене, докато бавните могат да се приемат сутрин и да осигурят постоянна доставка на аминокиселини в продължение на 6 до 8 часа.

С приемането на бавни протеини за мускули си осигурявате нужната доза сила и енергия, която да използвате по време на тренировката, докато бърз белтък, какъвто е суроватъчният протеин ще възстанови изгубените по време на натоварването белтъчини, а по този начин ще ускори възстановяването на тъканите и биосинтеза на протеин в мускулните ви клетки.

Да не забравяме също, че протеинът предотвратява мускулния разпад или, така наречения катаболизъм, поради което е добре да се продължи приема дори по време на изчистващите фази, за да се избегне разграждането на мускулна тъкан, заедно с мастната. Протеиновите суплементи имат свойството да стимулират не само мускулния растеж, но и изгарянето на мастните клетки, поради което в спорта той присъства в почти всички фази.

Колко протеин да приемаме, за да увеличим мускулната маса?

За да отговорим на този въпрос е необходимо да направим едно важно уточнение, а именно – не пренебрегвайте качественото хранене. За да стимулирате мускулния растеж е необходимо да повишите приема на протеин, но това не означава да залагате единствено на хранителните добавки.

Нищо не може да замени натурално съдържащия се в храната белтък, затова специалистите препоръчват протеиновите суплементи да заемат едва 20 – 25% от цялото количество белтък за деня. Останалите 70 – 80% трябва да се набавят с храни с животински произход – месо, риба, пилешко, яйца и млечни продукти. Дозата на добавките може да се увеличи единствено при невъзможност да се приеме качествена храна с високо белтъчно съдържание. Протеиновият шейк е отличен заместител на едно дневно хранене, но не бива да бъде основна храна за тялото на атлета.

Оптималната доза протеин за един редови бодибилдър е около 2 г на килограм телесно тегло. Начинаещите често започват с дози от 1.5 грама, докато професионалните културисти достигат до 3 грама протеин за мускули на база килограм телесно тегло по време на фазата за маса. Изборът на вида на добавката се определя индивидуално, като ние ви препоръчваме Egg & Oat+ – една отлична комбинация от протеин и въглехидрати за бързо покачване на мускулната маса.