Комплексни Въглехидрати

Въглехидратите са сред източниците на най-голям процент енергиен потенциал за тялото. Независимо в каква форма са приети, те остават в тялото под формата на глюкоза (инсулинът е основният участник в абсорбирането и преработката им). Преносът й към всички клетки осигурява достатъчно енергия за процесите им, а неупотребеното количество попада в черният дроб като запас от гликоген. Както недостигът, така и прекомерният прием на въглехидрати крие рискове за организма – ниският процент въглехидрати е причина за понижена енергия, а прекаленият въглехидратен запас се превръща в мастна тъкан.

Групата комплексни въглехидрати, наричани още сложни, са от изключително значение при интензивно физическо натоварване, сред което са силовите тренировки. Формулата им представлява дълга молекулна структура от захари (полизахариди), а в хранителните вещества се срещат като  растителна и животинска категория. Този тип въглехидрати се смилат по-бавно, преобразуването им в глюкоза също е забавено и така предоставят удължено освобождаване на енергия – основната цел и нужда на силовите спортисти.

Добавки със сложен въглехидрат

4+ Nutrition предлага секция с добавки за активно трениращи хора. Спортистите вероятно приемат здравословно количество сложни въглехидратни формули чрез храната. Те се откриват в пилешко, риба, зърнени и бобови култури, семена, царевица, пшенично, овесено и ръжено брашно, кафяв ориз, овесени ядки, спагети, картофи и др.

Нишестето и целулозата са типични представители на растителен въглехидрат, а характерната за тях влакнеста структура предоставя огромно количество фибри. Резултатът е оптимизиране дейността на стомашно-чревният тракт, понижаване на “лошият” холестерол, прочистване на кръвоносните съдове и най-важното за спортистите – стабилно и постоянно ниво на кръвната захар.

Препаратът Carbo Load+ е препарат с високо съдържание на сложни въглехидрати, с произход ечемичено нишесте. Дългосрочното храносмилане се приема добре от червата и дори е изключително полезно, поради високото съдържание на фибри. Същевременно, повишеното молекулно тегло, което е причина и за усложненото разграждане в тялото, осигурява системен и постоянен енергиен приток. Той е резултат от продължително освобождаване на глюкоза – процесът, синоним на непрекъснатата енергия.

Тази добавка поддържа нисък гликемичен индекс (ГИ) и същевременно стабилно ниво на кръвна захар. Това означава, че моментите на внезапна мускулна умора, замайване и световъртеж са изключени, дори и при свръхсистемни натоварвания – последица от постоянното и регулярно секретиране на инсулин. Разговорното наименование за такава физиологична особеност може да се нарече  “издръжливост”.  Препаратът пък показва, че постигането му е резултат само на хранителни вещества и усвояването им.

Изборът на хранителни продукти с нисък ГИ оптимизира функциите на добавката и засилва телесните възможности. Освен здравословно подобрение, те осигуряват много бързо възстановяване след активно натоварване, запазването на протеинът в мускулната тъкан и избягване на гликемични пикове и спадове. Наблегнете на пълнозърнесто брашно, мляко, плодове, варива, зеленолистни зеленчуци и др. Със сигурност ще имате желание да ядете шоколад или сладкиш – това е един от основните признаци на въглехидратен глад.

Гликогенните запаси, които се натрупват в чернодробните депа, се освобождават при необходимост – обикновено след интензивни физически усилия. Колкото по-високи са те, толкова повече енергия е в състояние да освободи тялото ни. Изчерпването им е възможно и се възстановява чрез прием на храна, или добавките в категорията ни. Неслучайно, препаратите се примат от 15 до 60 мин. след краят на тренировка – времето, когато мускулите са изтощени, а енергийните резерви – почти напълно изчерпани.