Яйчен протеин

Яйчен протеин

4+ Nutrition е водеща марка хранителни добавки за спортисти, дължаща лидерското си място на широката гама продукти, създадени, за да се покрият нуждите на всички атлети, независимо от техните предпочитания към определени хранителни групи или непоносимост към дадена група храни. Голям процент от активните спортисти приемат чист яйчен протеин, за да си набавят белтъчините, необходими за постигането на бърз мускулен растеж.

Това, което прави продуктите от тази категория толкова специални е иновативната формула, по която са създадени. Италианската марка е позната по света с това, че държи не само на чистотата и високото качество на използваните суровини, но и на процесите, превръщащи суровината в хранителна добавка.

Защо белтъчини с източник яйца?

Голяма част от бодибилдърите следват специфичен диетичен режим, изключващ напълно белтъчините от млечни храни. За други е проблем лактозата, която има добре познати качества на алерген. Млечните протеини, по начало се усвояват по-бавно в храносмилателния тракт и при специфичен ензимен недостиг в организма, може да се стигне до ферментационни процеси, предизвикващи подуване на корема, тежест и газове.

Една от алтернативите на млечния белтък е растителният, който обаче има по-кратко действие от животинския. Яйчният албумин има по-добър аминокиселинен профил. За него е характерен отличният баланс между отделните незаменими аминокиселини.

По-бавното усвояване на белтъчините с произход яйца, в сравнение с растителния белтък създава продължително усещане за ситост, и така спестява нуждата от допълнително приемане на въглехидрати, за да се набави нужната за тренировките енергия. Тази протеинова форма е особено подходяща в режими, целящи редукция или запазване на теглото.

Често по време на интензивни тренировки настъпва хипогликемия – състояние, налагащо незабавен прием на въглехидрати. За да се избегне този момент, италианската компания разработи страхотна гама продукти базирани на яйчен протеин, на цена, по-ниска от обичайната за фитнес суплементи с толкова високо качество.

В добавките присъстват и отлични източници на въглехидрати. Едни от тях са овесените ядки, притежаващи отлична енергийна и хранителна стойност. Допълнителен бонус от тяхната консумация е, че в същото време подпомагат работата на стомаха и създават продължително усещане за ситост.

Избирайки един такъв протеинов суплемент, спортистите си осигуряват продължително освобождаване на аминокиселините от групата на незаменимите/есенциални. Това позволява да се поддържат постоянни нива в кръвния поток. По този начин се помага на организма да се подготви за интензивното натоварване и да се възстанови по-бързо след края на тренировките.

Всички хранителни добавки на престижната марка, включващи яйчен протеин, са с отлична прахообразна структура и незабавна водоразтворимост. Иновативната им формула се допълва от най-важните витамини, необходими за поддържане на добро здраве. Не можем да пренебрегнем и приятните вкусове, превръщащи всяка спортна добавка от категорията в приятна протеинова напитка със свеж плодов или шоколадов вкус.

Особености

Ако се колебаете дали да използвате яйчен протеин за изграждане на обемна и релефна мускулатура, е важно да знаете, че тази форма е един универсален източник на белтъчини, поносима от повечето хора. В случай че суроватъчните формули и тези, базирани на месо не ви допадат по една или друга причина, а растителните източници не удовлетворяват вашите нужди, то протеиновите пудри с произход яйца се явяват едно изключително разумно решение.

Когато натовареният ви график не ви позволява да се храните често и да приемате високобелтъчна храна, протеиновите шейкове могат спокойно да заместят едно и дори две дневни хранения. В тази категория ще откриете богат избор от яйчни протеини с различни свойства, количество и цени. Общото между всички тях е високата хранителна стойност, пълноценен аминопрофил, отлична разтворимост и приятен вкус.

Характерно за яйчния албумин е бавното му усвояване. Като такъв, той се нарежда на второ място след казеина, поради което често служи за заместител на някое от дневните хранения. Много билдъри го приемат и вечер преди сън. Спортните диетолози смятат за удачен сутрешният и следобеден прием, а също и вечер преди лягане, ако последното хранене е било 2-3 часа по-рано.

Бавното му освобождаване осигурява продължителна доставка на белтъчини и аминокиселини към мускулните клетки. Както знаем по време на сън е най-интензивно клетъчното делене, а това означава и деленето на мускулните клетки. При добра доставка на градивни компоненти, мускулите могат да нараснат значително, защото с поддържане на постоянно високи белтъчни нива, се увеличава и протеиновия синтез в организма.

Висок аминокиселинен профил

С една доза яйчен протеин получавате всички необходими на тялото аминокиселини – есенциални и заменими. Яйцата са с естествено висок аминокиселинен профил и с високо съдържание на разклонено верижните аминокиселини Левцин, Изолевцин и Валин. Те са перфектният избор за покачване на мускулна маса и по-бързо следтренировъчно възстановяване.

В състава на качествения яйчен протеинов комплекс присъстват аминокиселините от вида незаменими: Лизин, Метионин, Треонин, Фенилаланин и хистидин. Сред заменимите можем да срещнем: Аланин, Аргинин, Глицин, Пролин, Серин, Аспарагинова киселина и Глутаминова киселина. Към тях можем да добавим и важните за здравето на костите и тъканите калций и натрий, с високо процентно съотношение в една доза.

Кога и как да го приемаме?

Предвид по-бавното му усвояване и постъпване, яйчният протеин не може да замести напълно суроватъчните пудри в пред и следтренировъчния интервал, поради свойството им да постъпват значително по-бързо в мускулните клетки. С прием на протеинови добавки, базирани на яйца, се цели поддържане на постоянно високи нива на белтък в кръвния поток. Ето защо е препоръчително той да се приема в интервалите, в които действието на суроватъчните пудри е отминало.

Въпреки изтъкнатите дотук доводи, много спортисти приемат яйчен протеин три пъти дневно в схема: преди и след тренировка и вечер преди лягане. Препоръчителната доза за продуктите на 4+ Nutrition e 30 гр. за един прием. Сухата субстанция може да се смеси с вода, нискомаслено мляко и прясно изцеден плодов сок по избор.

Протеиновите прахообразни добавки на италианската марка са с отлична водоразтворимост и с много добър вкус и аромат. В техния състав липсват всякакви химични подобрители и овкусители, както и консерванти и рафинирана захар. Отговарят напълно на високите изисквания на професионалните състезатели по боди билдинг и останалите спортни дисциплини.