Витамини и Минерали

Витамини и Минерали

Болшинството хора страдат от недостиг на важни витамини и минерали, но при спортистите, подложени на тежък тренировъчен недостигът е значителен. Единици са полезните вещества, които нашият организъм е способен сам да синтезира. Ето защо те трябва да се набавят по два начина – чрез храната или под формата на хранителни добавки.

Това, което прави спортните добавки на 4+ Nutrition толкова предпочитани от милиони атлети по света е отличния витаминен комплекс, представляващ съществена част от продуктовата гама на марката. Голям процент от атлетите се нуждаят от допълнителен прием на ключови за здравето вещества, пряко свързани с режима и нуждите на спортиста.

Защо се налага да ги приемаме допълнително?

Основните причини на даден етап да се наложи прием на витамини и минерали под формата на хранителни добавки са три:

  • Диета, бедна на тези вещества;
  • Здравословен проблем, който пречи на пълноценното им усвояване, когато се приемат чрез храната;
  • Интензивен тренировъчен режим, който повишава ежедневните нужди.

При активните спортисти и конкретно у състезателите в силови дисциплини често са налице и трите фактора. Спортният хранителен режим понякога изключва храни, които са естествен витаминен източник, а това от своя страна предизвиква специфична ензимна недостатъчност, която пречи на пълното усвояване на полезните вещества, съдържащи се в храната.

Самите тренировки в дисциплини като атлетика или бодибилдинг представляват огромен стрес за човешкото тяло. Този стрес води до понижаване на защитните сили на организма, а слабият имунитет създава предразположение към вирусни и бактериални инфекции. Увеличават се и физическите травми по време на тренировъчния цикъл.

Липсата на някои важни минерални соли и витаминни групи води до понижени нива на калция, а следователно и до намалена костна плътност и мускулен трофизъм. Неслучайно 4+ Nutrition разработи специален асортимент от витамини и минерали за жени, базирани на калций. С настъпването на менопаузата, те са силно застрашени от загуба на костна плътност.

На кои компоненти трябва да обърнете специално внимание?

Изключително важните витамини и минерали за спортисти са тези, които вземат пряко участие в редица физиологични процеси, свързани с физическото натоварване. Нутриентите следва да се подбират по начин, задоволяващ нуждите на най-важните органи – сърце и кръвоносни съдове, кости и стави, храносмилателен тракт, нервна система.

За усилено трениращите мъже и жени недостигът на важни микро и макро нутриенти е сериозен проблем. Това означава, че наред с другите спортни суплементи, те трябва да приемат редовно и качествени витаминни добавки – по възможност на достъпна цена, предвид продължителното им приемане.

Сред най-важните в спорта микроелементи са:

Магнезий

Магнезият се съдържа в много храни с растителен и животински произход, но предвид големия разход при спортуващите, неговото количество обикновено е крайно недостатъчно, за да се покрият повишените нужди. Магнезият има огромна роля в поддържането на нормалната мускулна функция и доказан принос за нормалния енергиен метаболизъм.

Недостигът на този минерал се изразява в отпадналост и умора, а при по-активно спортуващите и в мускулни болки и понижена мускулна работоспособност. От него зависи и продукцията на колаген, който е изключително важен за мускулите и всички тъкани градивен елемент.

Калий

Говорейки за огромния принос на микро нутриентите в полза на здравето, често забравяме за калия, но той е един от минералите с обширно влияние върху почти всички важни органи и системи в човешкото тяло, започвайки от сърцето, чиято работа се отразява на общото здравословно състояние.

Недостигът на калий води до сериозни сърдечни и бъбречни заболявания, които могат да се отразят пагубно на всеки сериозно спортуващ човек. Калият поддържа нормалното кръвно налягане и се грижи за доброто състояние на централната и периферна нервна система.

 В – комплекс

Представителите на група В са вероятно най-добрите витамини за спортистите. Смятани в началото за само един единствен витамин, те са всъщност единадесет на брой. Днес се използват само осем от тях – всеки с различен химичен състав и свойства.

Добавките, съдържащи всички 8 витамина от групата са познати с името В комплекс. Това е всъщност идеалната форма за нуждите на трениращите хора, тъй като тя доставя всички компоненти в оптимално съотношение, от което зависи както пълното им усвояване, така и въздействието им върху тялото.

Групата на В витамините включва: В1, В2, В3, В5, В6, В7, В9 и В12. Те са познати също с химичните си наименования: тиамин, рибофлавин, ниацин, пантотенова киселина, пиридоксин, биотин, фолиева киселина и кобаламин. Участват активно в обмяната на веществата и особено в метаболизма на въглехидрати, подпомагайки отслабването. Оказват въздействие върху нервната система, храносмилателния тракт и кръвотворенето.

От витамин В комплекс се нуждаят особено много спортистите, придържащи се към хранителен режим, напълно лишен от животински продукти. Витамините от група В и особено В12 (кобаламин) се съдържат основно в месото, черния дроб, яйцата и млечните продукти. Усвояването им от растителни култури е минимално и напълно недостатъчно, за да покрие дневните нужди.

Омега 3 мастни киселини

Макар и да не спадат директно към категорията, омега 3 мастните киселини са една специална група триглицериди, носещи огромни ползи на занимаващите се със спорт мъже и жени. Омега 3 имат свойството да понижават нивата на лошия холестерол, което ги прави най-добър помощник на сърцето и кръвоносните съдове.

Рибеното масло е основен източник на Омега 3 мастни киселини и често използвано в спортните среди, поради свойството му да подпомага липидния метаболизъм. Липсата му води до понижаване на костната плътност, а от там до повишаване риска от сериозни травми с дългосрочно влияние върху спортната кариера.

Кои разновидности са нужни на активно спортуващите хора?

Говорейки за витамини и минерали, предлагани от нас на достъпни цени, не можем да не споменем подгрупите А, В, Е и D. Те са пряко свързани с метаболитните процеси в организма. От тях зависи работата на сърдечно-съдовата система, здравето на костите и кожата, и не на последно място – състоянието на скелетната мускулатура.

Витамин С е изключително важен за спортистите, тъй като е мощен антиоксидант, който се бори с неприятните ефекти на свободните радикали, продуцирани в тялото след интензивно физическо натоварване. Той има отлични противовъзпалителни свойства и подпомага преноса на кислород до клетките.

4+ Nutrition се е погрижил да предложи витамини и минерали с изключително високо качество. Всеки продукт е под формата на таблетки, а някои са разработени по формула, гарантираща продължителното им освобождаване в кръвния поток. Високата концентрация на активните съставки ги прави способни да задоволят по-високите нужди на атлетите – повече от всеки друг подобен продукт, предлаган на пазара.