Колагена и неговите функции

Колагенът е най-често срещаният протеин в човешкото тяло. Той е изграден от множество малки частици – пептиди, които участват в изграждането на съединителната тъкан. Те са основни градивни елементи на хрущялите, сухожилията, мускулите, костите, кожата, косата и ноктите.

 

Здравословното ниво на колаген има следните функции:

 

1. Поддържа здравето на кожата като я прави по-еластична и хидратирана. Това му действие забавя стареенето на кожата, забавя появата на бръчки, редуцира акнето.
2. Намалява болките в ставите чрез силно противовъзпалително действие, поддържа и изгражда хрущялите и ставните повърхности.
3. Влияе положително върху здравината на ноктите и косата.
4. Оказва въздействие върху еластичността на мускулите и здравината на костите.
5. Прави артериите по-еластични и предпазва от сърдечно-съдови проблеми.

 

Типове колаген

Колагенът като комплексна единица изградена от много пептиди свързани в различна последователност се разделя на няколко основни типа:
1. Тип I – влияе върху образуването на бръчки като увеличава еластичността на кожата, подобрява хидратацията, изглажда кожата и подпомага растежа на косата и ноктите.
2. Тип II – заздравява и изгражда ставния хрущял, прави проблемните зони като колене по-здрави и по-гъвкави.
3. Тип III – въздейства на съединителната тъкан в кръвоносните съдове като подсилва сърдечно-съдовата система. Подпомага работата на мускулите и храносмилателната система.
4. Тип V – подсилва здравината на ноктите и накъсването на косата.
5. Тип X – изгражда образуването на костна маса, хрущяли и сухожилия.

 

Източници на колаген

Основните източници на колаген са:
1. Храна – колагена предимно се среща в животинските продукти – бульон, говеждо, телешко, пилешко, свинско месо и риба. Основният минус на колагена от храната е сравнително ниската му абсорбация заради по-големите частици, които преминават през стомаха.
2. Хранителни добавки – те са по-добрият и по-лесно усвоимият вариант за набавяне на колаген поради процеса на хидролизация на суровината. Чрез този процес тялото мигновенно обработва и насочва колагеновите пептиди към нуждаещите се органи и системи.

Кой колаген да изберем за нашия проблем?

1. За красива кожа, коса и нокти – колагените Verisol® от тип I и тип V са основните типове, които изграждат и подхранват тези органи. За максимална гладкост и мекота на кожата е добре да се добави хиалуронова киселина и кокосова вода, а за намаляване на бръчките и предпазване от слънчевите лъчи зелен чай матча. Такъв продукт, който комбинира всички тези съставки е COLLAGEN+ SPORT & BEAUTY+
2. За здрави стави и хрущяли – колагените Fortigel® и Bodybalance® от тип II и тип X целенасочено изграждат и възстановяват износените хрущяли. Към тях е добре да се добавят минералите мед и манган, които предотвратяват повторното износване и разгражданe. Друга важна активна съставка е хиалуроновата киселина, която смазва ставните повърхности и намалява триенето и болката. Комбинацията от тези съставки представлява продукта FLEX MOBILITY+
3. За по-еластични сухожилия – колагените Fortigel® и Tendoforte® от тип I, тип III и тип X. Те имат влияние върху еластичността на сухожилията и върху тяхната здравина. Също, както и при продуктите за стави и хрущяли е добре да се добави мед и манган, за да се предпази сухожилието по-дълго време здраво. Хранителната добавка LIGAFORCE+ съдържа всички тези активни съставки в балансирано високо съотношение.