Тук ще се спрем на най-масово използваните фитнес добавки, като ги разгледаме според категорията, към която принадлежат. Преди това ще направим важното уточнение, че качеството на продуктите определя крайния резултат, както и постоянството във фитнес залата. Насочвайки се към която и да е група суплементи, винаги залагайте на продукти на утвърдени марки, особено на тези, за които чистотата на използваните суровини и технологията на производство е основен приоритет.

Кои групи добавки се използват най-често от спортуващите хора?

Хранителните добавки, използвани от хората, отделящи сериозно време за фитнес са различни за всеки пол. По правило жените търсят суплементи за отслабване или така наречените фет бърнъри, докато мъжете прибягват по-често към употребата на продукти за мускулен растеж. Ако приемем и двата пола като равноправни потребители, то обобщената класация на добавките за фитнес би изглеждала по следния начин:

Протеини

Протеиновите пудри, както и останалите продукти с основна съставка протеин – напитки, десертни блокчета са вероятно най-купуваният фитнес суплемент. Допълнителният прием на протеини позволява бързо възстановяване на мускулния белтък след тренировка, а също и ускорено синтезиране на собствен протеин в мускулните клетки, което гарантира бърз и качествен растеж на мускулната тъкан.

Протеини се използват предимно от мъжете атлети, но не е съвсем нетипично и жените, отдадени на фитнеса да използват тази група добавки. Тъй като нуждите от белтък при мъжкия и женския организъм са различни, водещият производител на спортни суплементи 4+ Nutrition е разработил различни протеинови добавки, отговарящи на потребностите както на мъжкия, така и на женския организъм. Pro Sense + е изцяло женски протеин и живото доказателство за това наше твърдение.

Аминокиселини

Аминокиселините са съставен компонент на протеина, което означава, че приемайки протеинова добавка, вие получавате и широк спектър аминокиселини. Въпреки това, тази група фитнес добавки е не по-малко предпочитана в спортните среди, тъй като всяка категория аминокиселини има специфично въздействие върху тялото, но за жалост не всеки протеин я съдържа.

Най-важната група аминокиселини сред бодибилдърите са аминокиселините с разклонена верига – левцин, изолевцин и валин. В сферата на спортните суплементи те се обозначават с абревиатурата на наименованието на английски, а именно BCAA – Branched Chain Amino Acids. Тези три незаменими аминокиселини имат огромен принос за състоянието на мускулната тъкан. Ако искате добавка с мощен анаболен и антикатаболен ефект, то BCAA продуктите са правилното решение.

Фет бърнъри

Не само жените, но и много от мъжете билдъри използват добавки за изгаряне на мазнини. Докато при жените желанието е да стопят неприятните мастни натрупвания в проблемните части от тялото – бедра, ханш и корем, то мъжете използват фет бърнъри, за дефиниране на мускулната маса.

С растежа на мускулна тъкан е неизбежно натрупването на известно количество мазнини, поради обилното и често хранене и приема на протеинови и други суплементи. Поради тази причина, всеки спортист преминава през изчистваща фаза, с която се цели да се намалят или премахнат напълно мазнините по тялото, така че релефът на тренираните в залата мускули да се открои възможно най-много.

Енергийни продукти

Енергийните напитки са сред най-масово използваните фитнес добавки от сериозно трениращите хора и от двата пола. За всяка интензивна тренировка е нужен допълнителен прилив на сили, какъвто само един качествен продукт от тази група може да предостави. Енергийните добавки са базирани на кофеин, бета аланин и различни източници на въглехидрати. Те елиминират напълно умората и позволяват тренировката да продължи и протече по предварително изготвената програма.