Л-Карнитин е възприет основно като средство за намаляване на телесното тегло и по-конкретно за изгаряне на мазнините. Специфичното и характерно за л карнитин действие се състои основно в осигуряването на енергия за тялото, без това да става за сметка на собствения белтък, а изгаряйки излишните количества мазнини. Това е причината карнитинът да бъде приеман под формата на хранителна добавка от голям брой хора, желаещи да редуцират излишните телесни мазнини, включително и от културисти по време на изчистващите фази.

Какво представлява Лкарнитин и как действа?

Л-Карнитин е натурална не-протеинова аминокиселина, която се съдържа в тъканите на бозайниците и най-вече в мускулите. За първи път е изолиран в началото на 20-ти век и от тогава – постоянно изследван. Характерна за карнитина е транспортната му функция. Много хора го възприемат като термогенен фетбърнър, но това схващане е погрешно.

Л-карнитин няма термогенно действие, макар че крайният резултат е идентичен. Той отговаря за метаболизма на дълговерижните мастните киселини и по-конкретно е основен техен преносител до клетъчните митохондрии, където биват използвани като гориво. Без участието на аминокиселината, това не би било възможно, поради факта, че клетъчните мембрани са изключително непропускливи.

За Л-карнитин, обаче е напълно възможно не само да пренесе мастни киселини до сърцевината на клетките, но дори да премине два пъти през плътната им мембрана – веднъж, за да достави нужното гориво и втори път, за да изведе останалите от окислението отпадни продукти. Има един много важен фактор за ефективността на карнитина – тялото трябва да страда от недостиг на енергия. Именно в това се изразява типичното за л карнитин действие – осигурява гориво, само когато това е необходимо.

Повишена нужда от енергия имаме при интензивно физическо натоварване. Същото важи и при усилена умствена дейност. Карнитинът притежава и това важно свойство – да подпомага мозъчната дейност, увеличавайки концентрацията и способността за запаметяване. По време на спорт, той дава прилив на сила, без това да става за сметка на мускулната тъкан. Той пренася мастните киселини към органите, в които те се преобразуват в енергия, а именно – мускулите и сърцето.

Как да си набавим Лкарнитин?

Л-карнитин е заменима аминокиселина, която човешкият организъм има свойството да синтезира. Тя се съдържа основно в месото и в незначителни количества в млечните продукти и някои растителни храни. Чрез храната можем да си набавим едва 75% от общото количество л-карнитин за деня – останалите 25% организмът сам синтезира. Вегетарианците са принудени да синтезират около 90 % от нужните количества карнитин, тъй като чрез храната получават едва около 10%.

Собственото производство на Л-карнитин се извършва основно в мозъка, черния дроб и бъбреците. Въпреки, че основното хранилище на аминокиселината са мускулите, те нямат свойството да го синтезират. За да бъде възможен биосинтеза на л-карнитин е необходимо участието на други две аминокиселини, които са есенциални за нашия организъм – метионин и лизин.

При бедна на месо диета не бихме могли да се възползваме от характерното за л карнитин действие – изгаряне на излишните мазнини. Това означава да прибегнем до прием на хранителни добавки, които го съдържат, като усвояването му зависи от наличния Л-карнитин в организма. Колкото по-високи са нуждите на организма, толкова по-ефективно ще се усвоява той, когато се внася под формата на суплемент.

Отличен продукт за спортисти е CORE ALC+ , представляващ уникална комбинация от Ацетил Л-карнитин и алфа липоева киселина – перфектно дозиран и обогатен с хром и екстракт от канела.