За много запалени бодибилдъри търсенето на качествен протеин се превръща в истинска одисея. Дори у нас пазарът на спортни хранителни добавки е пренаситен, като всеки производител обещава, че само неговият продукт покрива основните критерии за качество и чистота на вложените съставки, което затруднява избора допълнително.

Въпросът кой е най-качественият протеин няма еднозначен отговор, тъй като успехът се определя от хранително – тренировъчния режим и индивидуалните особености на всеки организъм – ако за един човек даден продукт е 100% ефективен, то за друг той може да се окаже дори противопоказен. За да илюстрираме показателите, определящи протеините като добри или лоши, ще разгледаме свойствата на най-масово използвания в спорта продукт – суроватъчния протеин, заедно с неговите разновидности.

Какво представлява качествения суроватъчен протеин?

Около 20% от белтъчините в прясното мляко представляват суроватъчен протеин – останалите 80% се заемат от казеина. За нуждите на един спортист, подложен на силови тренировки и голямо натоварване са нужни около 24 грама чист суроватъчен протеин, което е една средна доза. Приеман в естествената му форма, това прави около 4 литра прясно мляко, което дори да бъде прието, внася в организма и съответните количества мазнини и лактоза.

За нуждите на атлетите, търсещи стабилен мускулен растеж е разработен суроватъчният протеин на прах, който почти всички билдъри използват, особено преди и след тренировка. Технологията, по която се произвежда включва различни процеси на филтрация и пречистване, докато от млечната суроватка бъдат отделени всички примеси, мазнини и лактоза, така че да останат само чист суроватъчен протеин и вода. Водата също се отстранява по специална технология, до получаване на сух прахообразен продукт.

Кои са видовете суроватъчен протеин?

Видовете протеин се обуславят от технологията на производство, като всеки от тях има различен състав и качества. Това са:

Суроватъчен протеин концентрат

Първите суроватъчни протеини представляват концентрат със съдържание на белтъчините едва около 30-40%, придружавани от високи дози лактоза и мазнини. Днес концентратният суроватъчен протеин се произвежда чрез високотехнологичен процес на ултрафилтрация, при който крайният продукт съдържа до 80% протеин и едва 2-3 грама мазнини и лактоза в една доза, което е напълно удачно за нуждите на спортиста.

Суроватъчен протеин изолат

За целите на спорта и конкретно за добър мускулен растеж без прием на излишни мазнини, това е един много качествен протеин. Той не съдържа почти никакви мазнини и лактоза, но за сметка на това съдържанието на протеин в него достига до 95%. Не всеки такъв протеин е с висока био-хранителна стойност, обаче. Избирайте продукти произведени чрез микрофилтрация при кръстосан поток, при които са запазени напълно биоактивните пептиди, като същевременно са повишени нивата на калций, а тези на натрия са понижени. Един отличен пример за предимствата на тази технология е ISO+ – чист суроватъчен протеин, обогатен с витамини, с висока усвояемост и без наличие на лактоза и въглехидрати.

Суроватъчен протеин хидролизат

Това е суроватъчен протеин, добит по метода на хидролизацията, при която белтъкът в суровината е ензимно разграден до по-нисши пептиди. По този начин се създава един от най-бързите видове протеини, тъй като технологията отнема част от функцията на храносмилателната система, с което се гарантира много по-бързо резорбиране на протеина и усвояването му от мускулите.

Кои са ползите от приема на качествен суроватъчен протеин?

Факт е, че без качествен протеин няма условия за добър мускулен растеж и възстановяване. Освен бързото му и лесно усвояване от храносмилателния тракт, този вид белтъчини е особено богат на важните за растежа разклонено верижни аминокиселини – BCAA. Те имат доказан анаболен ефект – стимулират белтъчния синтез. Антикатаболното им действие също е фактор, накланящ везните в тяхна полза. Тези безценни аминокиселини предотвратяват мускулния разпад, намаляват умората и ускоряват възстановяването.