Фитнес храненето е много специфично. То е е коренно различно от обикновения диетичен режим на болшинството хора, тъй като при него се залага основно на повишен прием на протеин и възможно най-малко количество мазнини и въглехидрати. Много бодибилдъри споделят, че е трудно да се постигне разнообразно фитнес меню, поради което тук ще ви предложим няколко бързи и лесни фитнес рецепти, с които да разнообразите своята диета.

  1. Пилешки гърди с винен сос за мускулно възстановяване

Продукти:

500 гр пилешки гърди – по възможност незамразявани

150 гр пресни гъби – нарязани на кубчета

½ чаша бяло вино – сухо

1 ч.л. лимонов сок

½ ч.л. сушен копър

Няколко стръка магданоз – по желание

½ чаша обезмаслено мляко

½ чаша галета

Начин на приготвяне:

Начукайте добре пилешкото месо, за да го направите по-тънко и крехко. Задушете гъбите заедно с нарязаните на ситно подправки (копър и магданоз) и бялото вино за около 10-15 минути на тих огън. Готовата смес разстелете върху тънките листове пилешки гърди и навийте на руло. Закрепете краищата с клечка за зъби, за да предотвратите изтичане на сместа и оваляйте в галетата, в която сте добавили млякото. Така приготвените ролета запечете за 35 минути в силно нагрята фурна.

Фитнес рецепти с риба тон:

  1. Риба тон със зеленчуци – 20 гр протеин в една доза

Продукти:

1 порция риба тон около 250 гр – по желание може и от консерва

100 гр броколи

100 гр грах от консерва

100 гр пресни гъби

Половин глава червен лук

2 с.л. лимонов сок

Черен пипер и сол на вкус

Начин на приготвяне:

Задушете рибата тон в тиган с незалепващо покритие на тих огън за около 5 минути. В друг съд задушете нарязаните на средно големи кубчета зеленчуци, заедно с лука, нарязан на шайби или полумесеци. Гответе до омекване на зеленчуците, накрая добавете подправките. Сервирайте, като използвате зеленчуците за канапе, върху което сте поставили рибата тон. Овкусете с лимоновия сок.

  1. Зеленчуков микс за вегетарианци

200 гр броколи

100гр бобови кълнове

100 гр тиквички

Половин водна чаша зеленчуков или гъбен нисконатриев бульон

Половин глава червен лук или половин връзка пресен

2 с.л. лимонов сок

3 стръка целина

100 гр пресни гъби

Магданоз и копър – по желание

1 с.л. зехтин – екстра върджин

Начин на приготвяне:

Нарежете зеленчуците на средно големи кубчета, а лука на шайби или полумесеци. Задушете под капак заедно със зехтина и бульона на бавен огън за около 10 минути до омекване на зеленчуците. Накрая добавете ситно нарязаните подправки и сервирайте.

По желание и при нужда от допълнителна доза протеин може да добавите чаена чаша обезмаслена извара или нискомаслено кисело мляко.

  1. Високопротеинови палачинки

Продукти:

2 обелени, нарязани на дребни кубчета и сварени ябълки

2 белтъка

3/4 чаша смлени овесени ядки

1/2 чаша пълнозърнеста смес за палачинки

2 ч.л. суроватъчен протеин

2 с.л обезмаслено кисело мляко

1 лъжичка канела

1  ванилия на прах

1/4 чаша студена вода

Начин на приготвяне:

Разбийте белтъците на сняг и оставете настрани. В купа смесете смлените овесени ядки, пълнозърнестата смес за палачинки, протеиновата пудра, млякото, ванилията и водата. Разбъркайте, докато получите средно гъста смес и добавете белтъците. При нужда добавете вода или овесено брашно, докато получите желаната консистенция. Пържете без мазнина в тиган с незалепващо покритие до зачервяване. Гарнирайте със сварените ябълки или с пресни плодове по желание. Може да овкусите с топинг от Syrup + на 4+ Nutrition.