Болшинството новаци в бодибилдинга предпочитат да купуват евтини протеини, без да се интересуват сериозно какво реално получават. Истината е, че продукт, който се продава на драстично занижена цена спрямо протеиновите пудри на утвърдени производители е и със значително занижено качество. В най-добрия случай той няма да ви донесе никаква полза,а в най-лошия – ще се отрази на негативно на целия ви организъм.

За какво говори ниската цена?

Разглеждайки протеиновите добавки, като съотношение между състав и концентрация на важни аминокиселини, то ниската цена определено показва, че даден продукт е с ниска концентрация и съдържа примеси, които нямат отношение към растежа на мускулите. След като протеинът се приема основно за увеличаване и поддържане на мускулната маса, то нискокачествените протеини няма да ви дадат желаните резултати.

Голяма част от нискобюджетните протеинови пудри се допълват с л-глицин, който е евтина аминокиселина без особена биологична стойност. Такъв суплемент няма да ви навреди, освен ако не е овкусен със синтетичния подсладител аспартам, но със сигурност няма да ви помогне и да напомпате мускулите или да ги предпазите от катаболните ефекти след тренировка с големи тежести.

Как да изберем качествен протеин на изгодна цена?

Цената на протеиновите добавки в голяма степен определя тяхното качество, но това съвсем не означава, че скъпите пудри са задължително чисти и ефективни. Първият показател, от който трябва да се влияете е марката. Далновидните билдъри ползват протеини само на доказани европейски и световни марки, а умните четат внимателно етикета, описващ съдържанието.

Уверете се, че протеиновият суплемент, който смятате да закупите е преминал задължителните тестове, доказващи, че съставът и концентрацията, посочени на опаковката отговарят на съдържанието. В този случай продуктите на европейските производители са по-добрият избор, тъй като преминават задължителен тест, наречен течна хроматография.

Докато стандартните изследвания разглеждат единствено количеството на протеин, мазнини и въглехидрати, то европейският тест е много по-конкретен. Той показва всяка една съставка, включително тези, които производителят е решил да скрие от потребителя. Когато един протеин носи името на утвърден производител или притежава сертификат за качество е по-вероятно да ви осигури ползите, към които се стремите с неговия прием.

Изгодната цена е следствие от качеството на продукта. Ако приемате добавка, която ви осигурява всички важни за растежа на мускулите аминокиселини, то с една опаковка ще постигнете бързо значителни резултати и обратно. Ако ползвате евтини протеини на неизвестни фирми е много вероятно да попаднете на протеинов прах, предназначен за хранително-вкусовата индустрия, който ще повиши общото ви телесно тегло, но няма да увеличи мускулната ви маса.

Кой е продуктът, който бихме ви препоръчали?

Повечето билдъри предпочитат суроватъчния протеин, като най-бърз източник на важни за растежа на мускулите аминокиселини. В това отношение той няма алтернатива, особено като пред и следтренировъчно хранене. Суроватъчните матрици дават приток на аминокиселини към мускулната тъкан в рамките на 45 минути от приема. Това означава, че ако го приемете веднага след края на тренировъчната сесия, ще можете да се възползвате максимално от анаболните му и антикатаболни ефекти.

Ние няма да ви препоръчаме евтини протеини, а ще ви насочим към ISO+ на 4+ Nutrition. Това е продукт с много по-високи анаболни свойства от повечето добавки на други производители. Създаден по метода на кръстосан поток при ниска температура, той запазва огромна част от полезните си вещества като имуноглобулини, лактоферин, гликомакропептиди и лактопероксидаза. Всичките тези вещества поддържат имунитета на организма и по-бързия растеж на мускулни влакна. Цената му, спрямо отличното му качество е изключително изгодна.