Хранителните добавки за отслабване са доказани и хитови продукти, които притъпяват апетита, дават нужната енергия на организма и засилват окисляването на мазнините. Основните са фетбърнър и Л-карнитин.

Фетбърнърът е основна хранителна добавка за отслабване. Според действието и изгарянето на мазнините той бива два вида – липотропен и термогенен.

Липотропните фетбърнъри (lipotropic fat burner) са хапчета за слабеене и изгаряне на излишните мазнини. Те съдържат липотропни съставки, които спомагат организма за отслабването му. За разлика от термогенните, съставките в липотропните фетбърнъри не стимулират агресивно нервната система, а основно подобряват транспорта на мастните киселини и кетоните. Те са по меки и при приема им, човек не се чувства изнервен и напрегнат, което е характерно при термогенните. Плюсовете на липотропните е, че може да отслабнете и без да тренирате, и не причиняват известни сериозни странични ефекти.

Термогенните фетбърнъри (thermogenic fat burner) са хранителни добавки, които стимулират метаболизма на спортуващите с цел по-голям толеранс към изгаряне на калории. Те повишават телесната температура на организма за по-лесно изгаряне на подкожните мазнини на тялото, дават енергия на организма, подтискат апетита, подобряват паметта и концентрацията, и ефективно ускоряват метаболизма. Обаче за разлика от липотропните фетбърнари, термогенните имат странични ефекти като главоболие, гадене, често уриниране, студена пот, нервност, раздразнителност, световъртежи, безсъние, треперене, болки в стомаха, скованост, усилене кървене (при рани), мускулни крампи, изчервяване в областта на лицето и кръвоизливи от носа.

Другата основна хранителна добавка за отслабване е Л-карнитина (L-carnitine). Той е аминокиселина, която пренася мастните киселини до митохондриите (универсални органели за всички еукариотни клетки) през клетъчната мембрана. След като Л-карнитинът изгори мастните киселини, се свързва с отпадните продукти от взаимодействието на веществата в организма и ги изнася обратно през стените на клетките. Заради този транспорт, мазнините се изгарят много по-бързо от обикновено. Освен основната си функция-отслабването, Л-карнитинът действа като витамин и антиоксидант, спомага разтежа и развитието на тялото, подпомага действието на сърцето, подобрява паметта и тренировките като възвръща пулса до нормалната му честота. Той се приема под формата на ацетил (капсули) или течен.

Ацетилът е продукт на Л-карнитина (Acetyl L-carnitine), който стимулира производството на ацетихолин (подобрява паметта и концентрацията) и се приема под формата на таблетки.

Течният Л-карнитин, е форма която се усвоява по-бързо от ацетила, защото е течна, но има същото действие като ацетила.

Освен всичките си полезни функции за здравето и отслабването, според изследване на учени от Кливландската клиника, е доказано, че добавянето на Л-карнитин към храненето намалява смъртността с почти 30%, аритмията (нарушение на сърдечния ритъм) с 65% и симптомите на възпаление с 40%. Също така ефектът му е много полезен за предпазване от сърдечно-съдови заболявания, осигурява повече издръжливост и сила по време на тренировки. натрупване на мускулна маса и интензивно изгаряне на излишните мазнини.

Всички видове хранителни добавки за отслабване подпомагат изгарянето на излишните подкожни мазнини и свалянето на килограми, но и много крепят здравословното състояние на организма, работата на сърцето, преминаването на мастните киселини през клетките и умствената дейност, независимо под каква форма са (капсули, прах или течно).