Натрупването на телесни мазнини става бързо и неусетно при повечето хора. Трудната част идва, когато се опитаме да се избавим от тях. Глад, спорт, прием на специални медикаменти  – всичко това не винаги носи успех. Знаете ли че някои аминокиселини могат да подпомогнат изгарянето на мазнините? Тук ще се спрем на няколко аминокиселини за отслабване, които обезателно трябва да си набавим, за да ускорим процеса и запазим постигнатите резултати.

Кои са аминокиселините, които ще ни помогнат да свалим излишните килограми?

Популярността на аминокиселините е свързана най-вече с покачването на мускулна маса. Това се дължи на свойството им да стимулират биосинтеза на протеин, който пък от своя страна е градивен компонент на мускулната клетка. Казано по-просто, протеинът е основен фактор за мускулния растеж, а той самият е съставен от голям брой аминокиселини.

Киселините с амино група имат свойството не само да благоприятстват мускулния растеж, но и да предотвратяват мускулния разпад по време на интензивно натоварване. Това става като вместо мускулен протеин, организмът изгаря мазнини, за да си достави енергия.

Ето и аминокиселините, които ще ни помогнат да се освободим от натрупаните телесни мазнини:

Л-карнитин

Всички знаем, че тази не-есенциална аминокиселина има свойството да подпомага редукцията на тегло. Това се дължи на нейното свойство да транспортира дълговерижните мастни киселини към клетъчните митохондрии, пренасяйки ги през непропускливата клетъчна мембрана. Митохондриите са енергийният източник на нашите клетки, където протичат редица метаболитни процеси, целящи да осигурят енергия на тялото. Най-често използвано от клетките гориво е наличният в мускулите протеин, но с прием на Л-карнитин източник на енергия стават мастните киселини с дълга верига.

Левцин

Левцинът е една от трите незаменими аминокиселини с разклонена верига – BCAA (Branched Chain Amino Acids). Негово основно свойство е да стимулира биосинтеза на протеин в тялото и по този начин да предпазва от загуба на мускулна тъкан по време на интензивно натоварване – най-често това са спортните тренировки. Наличието на Левцин в достатъчно количество ще запази нивата на протеин в мускулните клетки постоянни, като в същото време ще принуди тялото да си набави нужната енергия, посягайки към запасите от мазнини.

Тирозин

Тирозинът е още една от 20-те протеиногенни аминокиселини, които тялото ни синтезира от есенциалната аминокиселина фенилаланин. Тя се съдържа в протеина казеин, а това означава и във всички млечни продукти. Тирозинът е важен фактор за синтеза на хормоните епинефрин и норепинефрин, които стимулират физиологичните процеси липолиза и термогенеза – всеки от тях представлява изгаряне на мазнините посредством различни методики.

Глутамин

Това е една от най-важните за човешкия организъм аминокиселини, тъй като се явява прекурсор на синтеза на всички не-есенциални аминокиселини в тялото. Глутаминът е особено необходим в периоди на стрес, каквито са нисковъглехидратните диети и усилените спортни тренировки. Неговият недостиг води до редица катаболни процеси, а това означава, че тялото ни ще усвои наличния в мускулите белтък вместо излишъците от мазнини. Отличен продукт, базиран на глутамин е GLUTA+ – важен за физиологичните и метаболитни функции на организма.Аминокиселини за отслабване са особено необходими в периоди на понижен калориен прием. Някои от тях оказват пряко въздействие върху мозъчните центрове, отговорни за чувството за глад, други благоприятстват изгарянето на мазните, а трети осигуряват сила и енергия, за да можем да оформим стройно и красиво тяло чрез спорт.