Имунната система е главната защитна система на човека, която ни предпазва от болести и зарази

За да работи пълноценно тя трябва да засече различните видове патогени (вируси, микроорганизми и гъбички) и да ги неутрализира като предпази здравите тъкани. Имунната система е изградена от милиарди клетки, които се намират в различни органи и системи в човешкото тяло.Главните й групи клетки са лимфоцитите, макрофагите и NK-клетките.

 

Имунитетът бива вроден и придобит

Това е способността на имунната система да разпознава свои от чужди молекули в организма. За оптималното функциониране на имунитета ни трябва да се спазва правилен режим, който включва:

  • Пълноценен сън
  • Спазване на балансиран хранителен режим
  • Излагане на слънце и слънчеви лъчи
  • Трениране и правене на физически упражнения
  • Прием на хранителни добавки и растителни екстракти

 

Придобиване на имунитет

За пълноценният сън са нужни от 7 до 9 часа на денонощие. По време на сън тялото се саморегенерира и произвежда нови клетки и хормони, които стимулират имунната система да работи нормално.

Хранителният режим трябва да бъде изграден предимно от свежи плодове и зеленчуци, да се приема между 3-4 л. вода. Приемът на храни богати на протеин (месо, риба, яйца и бобови растения) е от основно значение за изграждането на силна имунна система. Омега 3 мастните киселини като тези в рибата и ядките влияят благоприятно върху способността на имунитета да се бори с различни патогени и вируси.

Излагането на слънце и слънчеви лъчи зарежда тялото с витамин D. Това влияе върху нашата имунна система като модулира вродения и придобит имунитет.

Тренировките са добре известни с това, че водят до много положителни реакции в организма. Повишаването на нивата на хормоните и ензимите след тренировка директно стимулират имунната система да бъде в повишена готовност.

Хранителните добавки за силна и здрава имунна система се разделят на няколко групи:

  • Витамини и минерали.
  • Растителни екстракти и адаптогени
  • Незаменими мастни киселини

 

Витамини

Витамин C и екстракт от каму-каму (camu-camu) – Ниските нива на витамин C водят до нарушена имунна функция  и по-голяма вероятност за инфекции.  Аскорбиновата киселина (Витамин C) поддържа имунната защита срещу различни патогени и има силна антиоксиданта активност, която предпазва от външния оксидативен стрес.  Дневната доза е между 500-1000 мг. , която зависи според това дали е за превенция или лечение. Погледнете нашите предложия за Витамин C – VITA C Slow Release+ (витамин С 1000 мг – с бавно освобождаване) и FREEZY VITA C + (витамин С 1000 мг – разтворима таблетка).

Витамин D – Витамин D играе ключова роля в поддържането на имунната система в периодите на грип и настинки. Този витамин увеличава броя на белите кръвни клетки (левкоцити), които се грижат за здравето на респираторната система. Дневна доза 2000 IU. Течната форма се усвоява по-добре. Ние ви предлагаме LIQUID D+ (витамин D – течна формула).

Витамин E – Този витамин е от групата силно антиоксидантите витамини.  Той модулира Т клетките в тялото като по този начин намалява  риска от инфекции при хората в напреднала възраст. Дневна доза – 15 мг. Погледнете нашето предложение VITA E + (витамин Е).

 

МИНЕРАЛИ

Цинк – Този минерал е известен с това да съкращава времето за оздравяване и да намалява симптомите на кашлица при състояния на грип и настинка. В колкото по-ранен етап на заразата започне приемът на цинк толкова ефектът му е по-осезаем. Нивата му по време на боледуване и стрес се изчерпват много бързо затова адекватното поддържане на оптимални нива е задължително.  Дневна доза – 11 мг. За повече информация прегледайте нашият продукт ZMA + (цинк, магнезий + витамин В6).

Магнезий – Магнезият заедно с цинка са двата минерала, които се изчерпват най-бързо по време на стрес и боледуване. Магнезият премахва възпаленията в организма и повишава енергията, за да бъдем по-жизнени. Дфневна доза – 450 мг. Ние ви предлагаме богат избор Магнезий – MG + (магнезий + коензим Q10), MGK FREEZY + (магнезий + калий + холин – разтворима таблетка) и LIQUID MGK + (магнезий + калий + екстракт от Годжи Бери – течна формула – шот).

Селен – Високите нива на селен увеличават имунния отговор към всякакъв тип вируси, бактерии и паразити.  Антиоксидантният ефект заедно с намаляването на възпаленията в различните части на човешкото тяло увеличават способността на имунитета да се бори с всички причинители на зараза.  Дневна доза – 55мкг. Нашият Селен продукт може да намери в GSH OX+ (селен + глутатион + витамин С).

Желязо – Нивата на желязо са пряко свързани с неспецифичния имунитет. Това е първата отбранителна линия на тялото, която се бори с вируси и зарази. Ниските нива водят до по-чести заболявания  и инфекции.  Желязото увеличава броя на червените кръвни телца (еритроцити), които пренасят кислород и хемоглобин в кръвта. По този начин тялото е добре заредено с хранителни вещества и кислород. Това води до повишаване на енергията и имунитета. Дневна доза – 8 мг. Ние ви предлагаме да си купите IRON + (желязо + витамин С).

 

ДРУГИ

Омега 3 мастни киселини (ЕПА/ДХА) – Тези незаменими мастни киселини (ЕПА/ДХА) имат способността да увеличат броя и активността на белите кръвни клетки и да намалят възпалението в засегнатите органи от вируси и зарази. Дневна доза – 800/600 ЕПА/ДХА. Предлагаме ви избор от EXTRA OMEGA + (омега 3) и OMEGACUR + (омега 3 + куркумин).

Спирулина – Спирулината е синьо-зелено водорасло, което е много богато на витамини, минерали, каротеноиди и антиоксиданти в най-натурална форма и лесноусвоими за човешкия организъм. Този вид водорасло произвежда антитела и протеини, които се борят с инфекции и хронични заболявания. Дневна доза – 2600мг. Взете Спирулина в нашият продукт SPIRULINA + (спирулина).

Алфа липоева киселина и глутатион – Алфа липоевата киселина стимулира производството на глутатион в човешкото тяло. Глутатионът е най-силният клетъчен антиоксидант (по-силен от витамин C и Е).  Освен този си ефект, глутатитонът участва и в правилното фукнциониране на белите кръвни клетки (лимфоцити). Лимфоцитите са най-важните клетки, които се борят с всички вируси и инфекции в тялото. Дневна доза алфа липоева киселина – 600 мг. Дневна доза глутатион – 250 мг. Прегледайте нашият продукт ALA CR + (Алфа-Липоева киселина + хром) за повече информация.

 

Автор: М. Николов