Имунната система е главната защитна система на човека, която ни предпазва от болести и зарази. За да работи пълноценно тя трябва да засече различните видове патогени (вируси, микроорганизми и гъбички) и да ги неутрализира като предпази здравите тъкани. Имунната система е изградена от милиарди клетки, които се намират в различни органи и системи в човешкото тяло.Главните й групи клетки са лимфоцитите, макрофагите и NK-клетките.

Имунитетът бива вроден и придобит. Това е способността на имунната система да разпознава свои от чужди молекули в организма. За оптималното функциониране на имунитета ни трябва да се спазва правилен режим, който включва:

 • Пълноценен сън
 • Спазване на балансиран хранителен режим
 • Излагане на слънце и слънчеви лъчи
 • Трениране и правене на физически упражнения
 • Прием на хранителни добавки и растителни екстракти
 1. За пълноценният сън са нужни от 7 до 9 часа на денонощие. По време на сън тялото се саморегенерира и произвежда нови клетки и хормони, които стимулират имунната система да работи нормално.
 2. Хранителният режим трябва да бъде изграден предимно от свежи плодове и зеленчуци, да се приема между 3-4 л. вода.
  Приемът на храни богати на протеин (месо, риба, яйца и бобови растения) е от основно значение за изграждането на силна имунна система. Омега 3 мастните киселини като тези в рибата и ядките влияят благоприятно върху способността на имунитета да се бори с различни патогени и вируси.
 3. Излагането на слънце и слънчеви лъчи зарежда тялото с витамин D. Това влияе върху нашата имунна система като модулира вродения и придобит имунитет.
 4. Тренировките са добре известни с това, че водят до много положителни реакции в организма. Повишаването на нивата на хормоните и ензимите след тренировка директно стимулират имунната система да бъде в повишена готовност.
 5. Хранителните добавки за силна и здрава имунна система се разделят на няколко групи:,
 • Витамини и минерали.
 • Растителни екстракти и адаптогени
 • Незаменими мастни киселини

Витамин C и екстракт от каму-каму (camu-camu) – Ниските нива на витамин C водят до нарушена имунна функция  и по-голяма вероятност за инфекции.  Аскорбиновата киселина (Витамин C) поддържа имунната защита срещу различни патогени и има силна антиоксиданта активност, която предпазва от външния оксидативен стрес.  Дневната доза е между 500-1000 мг. , която зависи според това дали е за превенция или лечение.

 • VITA C Slow Release+ (витамин С 1000 мг – с бавно освобождаване)

Вземете продукта от тук – https://www.4plusnutrition.bg/shop/health/vita-c-slow-release/

 • FREEZY VITA C + (витамин С 1000 мг – разтворима таблетка)

Вземете продукта от тук – https://www.4plusnutrition.bg/shop/health/freezy-vitamin-c/


Витамин D – Витамин D играе ключова роля в поддържането на имунната система в периодите на грип и настинки. Този витамин увеличава броя на белите кръвни клетки (левкоцити), които се грижат за здравето на респираторната система. Дневна доза 2000 IU. Течната форма се усвоява по-добре.

 • LIQUID D+ (витамин D – течна формула)

Вземете продукта от тук – https://www.4plusnutrition.bg/shop/health/liquid-d/

Витамин E – Този витамин е от групата силно антиоксидантите витамини.  Той модулира Т клетките в тялото като по този начин намалява  риска от инфекции при хората в напреднала възраст. Дневна доза – 15 мг.

 • VITA E + (витамин Е)

Вземете продукта от тук – https://www.4plusnutrition.bg/shop/health/vita-e/

Цинк – Този минерал е известен с това да съкращава времето за оздравяване и да намалява симптомите на кашлица при състояния на грип и настинка. В колкото по-ранен етап на заразата започне приемът на цинк толкова ефектът му е по-осезаем. Нивата му по време на боледуване и стрес се изчерпват много бързо затова адекватното поддържане на оптимални нива е задължително.  Дневна доза – 11 мг.

 • ZMA + (цинк, магнезий + витамин В6)

Вземете продукта от тук – https://www.4plusnutrition.bg/shop/health/zma/

Магнезий – Магнезият заедно с цинка са двата минерала, които се изчерпват най-бързо по време на стрес и боледуване. Магнезият премахва възпаленията в организма и повишава енергията, за да бъдем по-жизнени. Дфневна доза – 450 мг.

 • MG + (магнезий + коензим Q10)

Вземете продукта от тук – https://www.4plusnutrition.bg/shop/health/mg/

 • MGK FREEZY + (магнезий + калий + холин – разтворима таблетка)

Вземете продукта от тук – https://www.4plusnutrition.bg/shop/health/mgk-freezy/

 • LIQUID MGK + (магнезий + калий + екстракт от Годжи Бери – течна формула – шот)

Вземете продукта от тук – https://www.4plusnutrition.bg/shop/health/liquid-mgk/

Селен – Високите нива на селен увеличават имунния отговор към всякакъв тип вируси, бактерии и паразити.  Антиоксидантният ефект заедно с намаляването на възпаленията в различните части на човешкото тяло увеличават способността на имунитета да се бори с всички причинители на зараза.  Дневна доза – 55мкг.

 • GSH OX+ (селен + глутатион + витамин С)

Вземете продукта от тук – https://www.4plusnutrition.bg/shop/health/gsh-ox/

Желязо – Нивата на желязо са пряко свързани с неспецифичния имунитет. Това е първата отбранителна линия на тялото, която се бори с вируси и зарази. Ниските нива водят до по-чести заболявания  и инфекции.  Желязото увеличава броя на червените кръвни телца (еритроцити), които пренасят кислород и хемоглобин в кръвта. По този начин тялото е добре заредено с хранителни вещества и кислород. Това води до повишаване на енергията и имунитета. Дневна доза – 8 мг.

 • IRON + (желязо + витамин С)

Вземете продукта от тук – https://www.4plusnutrition.bg/shop/health/iron/

Омега 3 мастни киселини (ЕПА/ДХА) – Тези незаменими мастни киселини (ЕПА/ДХА) имат способността да увеличат броя и активността на белите кръвни клетки и да намалят възпалението в засегнатите органи от вируси и зарази. Дневна доза – 800/600 ЕПА/ДХА.

 • EXTRA OMEGA + (омега 3)

Вземете продукта от тук – https://www.4plusnutrition.bg/shop/health/extra-omega/

 • OMEGACUR + (омега 3 + куркумин)

Вземете продукта от тук – https://www.4plusnutrition.bg/shop/health/omegacur/

Спирулина – Спирулината е синьо-зелено водорасло, което е много богато на витамини, минерали, каротеноиди и антиоксиданти в най-натурална форма и лесноусвоими за човешкия организъм. Този вид водорасло произвежда антитела и протеини, които се борят с инфекции и хронични заболявания. Дневна доза – 2600мг.

 • SPIRULINA + (спирулина)

Вземете продукта от тук – https://www.4plusnutrition.bg/shop/health/spirulina/

Алфа липоева киселина и глутатион – Алфа липоевата киселина стимулира производството на глутатион в човешкото тяло. Глутатионът е най-силният клетъчен антиоксидант (по-силен от витамин C и Е).  Освен този си ефект, глутатитонът участва и в правилното фукнциониране на белите кръвни клетки (лимфоцити). Лимфоцитите са най-важните клетки, които се борят с всички вируси и инфекции в тялото. Дневна доза алфа липоева киселина – 600 мг. Дневна доза глутатион – 250 мг.

 • ALA CR + (Алфа-Липоева киселина + хром)

Вземете продукта от тук – https://www.4plusnutrition.bg/shop/health/ala-cr/

Автор: М. Николов