Какво правят ставите, сухожилията и хрущялите в човешкото тяло?

За да се движи човек трябва да има здрава костно-ставна система. Ставите свързват костите като им позволяват да се движат. Те са изградени от ставни връзки и ставни повърхности, а над тези повърхности са разположени хрущялите. Сухожилията от своя страна помагат на мускулите да се захванат към костите и фасциите. Общото между ставите, сухожилията и хрущялите е това че са изградени от съединителна тъкан богата на колаген и еластин.

 

Проблеми свързани със ставите, сухожилията и хрущялите.

Проблемите най-често идват от две направления.
Първото е с напредването на възрастта, а второто при трамва или злополука. С напредването на възрастта хрущялите започват да се износват, синовиалната течност намалява и започва триене между ставните повърхности, което води до болка и скованост. Ставните връзки отслабват заради намаленото съдържание на колаген и са податливи на разкъсвания. При трамвите вследствие на претоварване и злополуките най-често се скъсват или разкъсват ставни връзки и сухожилия.

 

Как да подсилим стави, хрущяли и сухожилия?

 

  • Тренировки със собствено тегло. Те са идеални за укрепване на ставния апарат тъй като тялото има способността първо да адаптира мускулите към натоварванията, а след това ставите, хрущялите и сухожилията. С този тип тренировка се намалява вероятността да се използва по-голяма и неуместна тежест, с която може да се контузим.
  • Разтягане. То подобрява еластичността на сухожилията и подготвя ставите за по-големи натоварвания. Преди тренировка е добре да се прави динамичен стретчинг, а след тренировка статичен със задържане.
  • Хранене. Храните богати на животински протеин, сяра, витамин C и Омега 3 са в основата на здравия ставен апарат. Това включва риба, телешко месо и бульон, яйца, броколи и цитрусови плодове.

 

Хранителни добавки.

  • Колаген. Това е основната съставка, която изгражда всички съединителни тъкани включващи стави, хрущяли и сухожилия. Трябва да се има предвид, че колагените се разделят на няколко типа като всеки има отделно въздействие. Има такива, който влияят само върху хрущялите, други само върху мускулната тъкан, а трети върху сухожилията. Продукти съдържащи Колаген са LIGAFORCE+и FLEX MOBILITY+.
  • Хиалуронова киселина. Тя действа като лубрикант като смазва ставните повърхности, което от своя страна намалява триенето и дискомфорта причинен от това. Продукти съдържащи хиалуронова киселина са FLEX MOBILITY+ и ACU JOINT+.
  • Глюкозамин, хондроитин и МСМ. Това са естествени вещества, които изграждат хрущялите и сухожилията като по този начин увеличават здравината и подвижността в ставите. МСМ е изключително богато на сяра вещество, а сярата от своя страна влиза в състава на съединителната тъкан. Продукти съдържащи Глюкозамин, Хондроитин и МСМ са ACU JOINT+ и JOINT+.
  • Омега 3 рибено масло. Рибеното масло притежава свойството да намалява възпалението в ставите и така намалява болките в тях. То също така увеличава синовиалната течност между ставните повърхности, което увеличава амплитудата на движение. Продукти съдържащи Омега 3 рибено масло са EXTRA OMEGA+ и OMEGA+.
  • Манган и мед. Тези два микроелемента намаляват увреждането в ставите причинено от оксидативния стрес и напредването на възрастта.
  • Витамин C. Този витамин участва в производството на колаген и стимулира производството му в тялото.

Автор: М. Николов